Röros och Elden!

Andra semesterveckan åkte vi hem och Yrade och åkte till Röros. Jag har fått lära mig att Röros är Härjedalens närmaste stad. I Röros kommune bor ca 5600 innevånare, så stad….

Vi hade bokat ett paket med övernattning på Röros Vertshus + biljetter. Föreställningen spelas för 15 året och alltid i slutet av juli/början av augusti. Det får nämligen inte vara månsken för i andra akten ska det vara mörkt. Scenen är slagghögarna. I föreställningen deltar 130 aktörer 9 hästar och 1 ren.

DSCN5887Läktaren.

DSCN5890En liten bit av slagghögarna.

DSCN5888Lite skådespelare laddar inför kvällen.

DSCN5901Spelet kan börja! (Jag tog inga kort under föreställningen för det hade jag inte tid med!!! Trots att detta var tredje gången jag ser elden så tar den mig med storm. Jag sitter här och skriver med tårfyllda ögon och tuppskinn. Fanns det en möjlighet så skulle jag se den i kväll igen!!!!)

 

Elden handlar om Karolinernas fälttåg under Armfeldt från Duved till Trodheim. En liten styrka avsattes för att inte Röros och kopparen som fanns där. Men Rörosborna gömde kopparen. När budet om att Karl XII hade blivit skjuten börjar återtåget över Tydalsfjällen, Det är kall vinter och totalt dog ca 3700 man, varav 3000 på fjället.

Men som innan föreställningen så hann vi ju med att göra Röros 😀 Dessa härliga gränder och mysiga affärer. Vi tittade framförallt på keramik, och mådde gott. Solen sken och en Dahl’s Pils sitter aldrig fel!

DSCN5894Klicka på slaggen och följ med till Röros!

2 reaktioner på ”Röros och Elden!

  1. I Röros har jag varit två gånger på vintern. Det är magiskt då också. Jag har förstått att det är en vintermarknad där, men det är inte den jag besökt. Låter spännande med den här föreställningen, så jag får väl sätta upp det besöket när jag blivit pensionär och har tid/orkar åka dit från gården. ;-))
    Ser att du läst Lyckostigen och jag tyckte att den var bra.

    Svara
  2. Så häftigt att du fortfarande får rysningar av en föreställning som du har sett tidigare – då kan man utgå från att den är både bra och välspelad!

    Vilken söt liten stad Röros är:) Tänk att norrmännen är så duktiga på att bevara gamla hus, istället för att riva och bygga nytt. Att se gamla hus med grästak mitt i en stadskärna är inget man är bortskämd med:)

    Svara

Va roligt att du vill lämna en kommentar :D

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s