Den där elden inom

DSCN6145av Karin Härjegård.

Karin Härjegård är född och uppvuxen i Hede. Nu bor hon i Duved och är kyrkoherde i Svenska kyrkan, Åre församling. Ända sedan hon var barn har hon skrivit; dikter, sångtexter, berättelser. Tillsammans med olika musiker har hon skrivit visor och musikföreställningar. ”Den där elden inom” är Karins debut som romanförfattare.

”Den där elden inom” handlar om Margareta Klingspor som i slutet av 1930-talet flyttade till Hede. Hon är gift med Wilhelm, som är byns provinsialläkare. Margareta studerar själv till läkare när ho möter Wilhelm, men när man gift sig så ska man vara en god hustru och moder och inte arbeta. I Hede har Margareta väldigt svårt att finna sig tillrätta. Hon ser en massa saker som borde tas tag i men hur? När hon blir vald till Röda Korsets ordförande börjar hennes arbete. De flesta gånger i motvind, vem kan lyssna på en kvinna? Men under de år hon verkar i Hede lyckas hon dra in vatten och avlopp i många hem, starta en gemensam tvättstuga med tvättmaskin (så kvinnorna slipper ligga nere vid Ljusnan och tvätta i ur som skur). Hon får till att barnen ska bli undersökta av en läkare på skoltid, skolhälsovård. Man upptäcker att många barn är undernärda och då driver hon igenom en skolbespisning. Under kriget startar hon en flyktingförläggning.

Margareta är en kvinna som inte kan sitta still och se att andra far illa, hon måste förändra. Och sitt kön till trots så lyckas hon med massor under de få år hon bodde i Hede. På byn kallades hon för ”Gula faran” där hon flängde runt i sin gula kappa, inte enbart ett gott tillmäle.

Jag hade nog aldrig hittat ”Den där elden inom” om det inte varit för min mamma och moster. De började prata om boken och om minnen som de hade från tvättstugan och av personer som förekommer i boken. Jag blev nyfiken och var bara tvungen, något som jag inte ångrar.

4 reaktioner på ”Den där elden inom

  1. Kvinnor kan! Det är otroligt så mycket det ”svaga” könet har åstadkommit under tusenden av år, medan männen slagit sig för bröstet! Hatten av för en sådan kvinna! 🙂

    Svara

Va roligt att du vill lämna en kommentar :D

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s