Till flickorna i sjön

DSC_0079av Elin Olofsson 

”Ett spår”, viskade hon.
”Ett spår eller en hälsning och jag ska aldrig tala illa om den här stan igen. Vad som helst, till och med kroppen, så ska jag sluta anteckna, ta de där papperslapparna ur fickan, slänga dem på marken och låta våren ta dem, så småningom. Lösa upp dem, så att de försvinner.”
Hennes egen röst lät konstig när hon hörde den, silad genom den tjocka mössan som täckte öronen.
”Inget om träsket. Om kvinnorna i det, om männen. Eller om byn. Om mamma. Inte ens om Tomas. Jag ska aldrig mer säga ett ont ord om Tomas, om jag bara får ett tecken.”
Men ingenting hände.
Vinternatten teg omkring henne, som alltid.

Helena får sparken från sitt jobb i kommunhuset och blir samtidigt lämnad av sin man. När hon börjar arbeta som städare på sjukhuset dyker plötsligt hennes kusin Blåpojken upp i en sjukhussäng, och hennes mamma börjar ringa igen, efter många års tystnad.
Men vad är det Helenas mamma vill egentligen?
Kan man glömma det som en gång ristats in i ens egen kropp?
Och måste man återvända till det som varit, för att någonsin bli fri?

Till flickorna i sjön är en berättelse om vad en flicka lovade vid en liten insjö i det jämtländska skogslandet och vad en vuxen kvinna tvingas göra för att infria löftet.

Elin Olofsson har skrivit ”Då tänker jag på Sigrid” och detta är hennes andra bok. För mig är det en ny bekantskap. Har hört och läst mycket om denna bok så jag var bara tvungen att skicka iväg älsklingen på bokhandeln. Så här i efterskott vet jag inte om jag är lite besviken…. Tyckte boken var väldigt svårläst till att börja med. Den är skriven med Norrlänskt korthuggenhet men jag har då aldrig träffat nån som pratat på detta vis, eller tänkt…. Men så nånstans efter halva boken började den gripa tag i mig och berättelsen är gripande. Så nog är den värd att läsas.

3 reaktioner på ”Till flickorna i sjön

  1. Jag läser den nu. Jag blev väldigt förtjust i ”Då tänker jag på Sigrid”. Den här är svårare att komma in i. Jag måste verkligen koncentrera mig.

    Svara

Va roligt att du vill lämna en kommentar :D

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s