Mysteriebroderi

Sommarutmaning ”Märkduk”

Vi broderar en modern Märkduk med inspiration från gamla tiders förlagor. En Märkduk innehöll mängder med korsstygnsfigurer/former, bårder, bokstäver, siffror mm. De monterades ofta för att hängas på väggen som prydnad och de små bilderna användes som förlaga till något annat broderi, kanske till att märka ett örngott.

Uppgift 1:

En Märkduk har ofta en bård som inramning runt de mindre motiven. Eftersom märkduken fungerade som en mönstersamling kan bården gärna vara varierande från sida till sida. Ta inspiration från Pinterest, Instagram, naturen eller din egen mönsterskatt.

Dagens uppgift är alltså att göra en bård runt ditt arbete. Kom ihåg att lämna en bit tyg på var sida för montering.

Uppgift 2:

I Märkdukstraditionen finns ofta ett alfabet samt siffrorna 1-9 broderat. Även ett monogram samt årtal då broderiet gjordes var vanligt. I denna uppgift kan du välja att göra ett alfabet och siffror eller monogram och årtal. Eller varför inte alltihop. Allt beror på vilken ambitionsnivå du valt eller hur mycket tid du har. På Pinterest, i gamla märkböcker och på Instagram kan du hitta massor av inspiration.

En reaktion på ”Mysteriebroderi

Va roligt att du vill lämna en kommentar :D

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s